Historik

Glasgruppens resa började 1899 då Martin Gustav Anderson grundade sin firma HB Martin G Anderson i Stockholm med fokus på handel med glas, speglar och möbler. Samma år lämnade Klaes Jansson sitt arbete i glasriket och flyttade till Stockholm där han startade AB Klaes Jansson på Kungsgatan, mitt i centrala Stockholm. På den här tiden tillverkades glas med munblåsningsteknik och distribuerades till kunderna med handdragna kärror. Båda herrarna gjorde var för sig framgångsrika affärer in på 1900-talet och på meritlistorna står bl.a skottsäkert glas till den så kallade ”Flygande Tunnan” (Saab J29) och glas till Stockholms trådbussar under 40-talet.

Samtidigt i början av 1900-talet, startade en man vid namn Ragnar Bergstedt, sitt handelsbolag i Göteborg. Bolagets sortiment bestod av munblåst fönster- och buteljglas och låg på Hultmans Holme. Firman Ragnar Bergstedt var bland de första i Sverige att producera isolerglas (redan på 50-talet) och verksamheten har också bedrivit handel med plast i varierande omfattning under många decennier.

Wollrath ”Wolle” Wollenius som hade fått erfarenhet från branschen både genom sin anställning på Glasverket i Oxelösund och som förman på EA Glas i Hammarby, tog steget 1958 och övertog Martin G Anderson då firman var till salu i Stockholm. Wolles söner engagerade sig i firman efter studenten och från mitten av 70-talet påbörjades en kraftig strukturomvandling i hela branschen då tyngdpunkten alltmer kom att fokuseras på produktion och vidareförädling av glas. P.g.a lokalbrist i Stockholm flyttades då lager och produktion till Örebro och så småningom hela verksamheten. I sönernas regi var bolaget bland det första i branschen att satsa på linjeproduktion av isolerglas och även sågning av brandglas. AB Klaes Jansson däremot fortsatte sin verksamhet i Stockholmsområdet men flyttade ut till Täby där 3:e generationens Jansson drev firman fram till 1994.

I mitten av 90-talet förvärvade AB Klaes Jansson tillsammans med AB Martin G Anderson gemensamt en anläggning för att härda glas i Jordbro söder om Stockholm. AB Klaes Jansson flyttade året därpå hela sin verksamhet från Täby till Jordbro och familjen Jansson sålde bolaget till familjen Wollenius och därmed var grunden till Glasgruppen lagd.

Martin G Andersons största kund i Göteborgsregionen, RB Glas & Plast, hade under tiden hunnit växa ur sina lokaler på Hultmans Holme och flyttat till Sävedalen i Partille. När dåvarande majoritetsägare önskade pensionera sig föll det sig naturligt att bolaget skulle hitta sin nya hemvist i Glasgruppen. Sedan 2012 ingår därmed Sveriges tre äldsta glasgrossister, numera vidareförädlare, i samma företagsgrupp. 

Glasgruppen omsätter idag ca 250 msek sysselsätter över 120 personer. Visionen är att fortsätta verka inom glasbranschen i många år framöver och vara en planglasleverantör som kunder, leverantörer och anställda kan vara stolt över att samverka med.

 

Annons från 1940-talet .

Flygande Tunnan med skottsäkra glas från Klaes Jansson.